Bontgekleurde scholen vissen komen tevoorschijn en verstoppen zich achter fraaie groene planten. Een goed onderhouden aquarium is mooi om naar te kijken en zorgt voor een tropische sfeer, waar het ook wordt geplaatst. Hertog Diervoeders in Rhenen is het adres voor uw tropische zoetwatervissen, goudvissen en alles wat er nodig is om deze vissen een mooi en gezond aquarium te bieden.
DEZE MAAND 20% KORTING OP ALLE SOORTEN VISSEN
Als u aan een aquarium begint, kunt u dit op twee manieren aanpakken. Als u in een specifieke vissoort geïnteresseerd bent, let dan vooral op de eisen die deze soort stelt. Hoe groot zijn de vissen, en welk type aquarium hebben ze nodig. Vervolgens kiest u het aquarium die bij deze vissoort past.
U kunt ook uitgaan van het aquarium zelf, bijvoorbeeld omdat u dit decoratief vindt of omdat uw ruimte beperkt is. In dat geval beslist u als eerste wat voor aquarium u wilt kopen. Hoe groot moet het zijn, en waar komt het te staan. Daarna kiest u de vissen die goed in het gekozen aquarium kunnen leven.
Vissen kiezen…
Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over welke vissen u wilt gaan houden. Elke vissoort heeft zijn eigen verzorging nodig en niet elke vis is geschikt voor elk aquarium. Wilt u verschillende vissoorten bij elkaar zetten, dan moet u nagaan of ze onder dezelfde omstandigheden leven en of ze elkaar niet zullen hinderen of aanvallen. Vissen maken vaak gebruik van een specifieke waterlaag. Zo zijn er vissen die vooral op de bodem blijven, terwijl andere vooral bovenin rondzwemmen. Kies niet allemaal soorten die in dezelfde waterlaag leven maar probeer dit te verdelen

 

Aquarium home

Aanbieding Aquaria

Voeding voor vissen
Geef de vissen een goede kwaliteit voeding dat is belangrijk om vissen gezond en vitaal te houden. De juiste voeding ondersteunt een goede gezondheid en het immuunsysteem van de vis.
Algemene tips over visvoer:
Geef liever meerdere keren per dag weinig voer dan één keer veel.
Geef nooit meer dan de vissen op kunnen in 5 minuten. (tabletten uitgesloten)
Geef gevarieerd voer. Voornamelijk letten op droogvoer en af en toe levend visvoer / diepvries voer.
Geef visvoer op basis van je soorten tropische vissen. Speciaal voer voor algeneters en bodemvissen is aan te raden.
Verschillende soorten visvoer:
Granulaat: Goed compact visvoer dat snel zinkt. Vertroebelt niet snel. Let op met de hoeveelheid. Je geeft al snel te veel.
Vlokvoer: Blijft lang drijven en is goed te zien voor de vissen. Vertroebelt en verspreid zich redelijk snel. Er zijn echter wel soorten vlokvoer die niet of weinig vertroebelen.
Tabletten: Tabletten zijn voornamelijk voor bodemvissen en algeneters. Dit zorgt ervoor dat zij aangepast eten hebben. Veel van het normale vlokvoer en granulaatvoer word al opgegeten door hoger zwemmende vissen. Daarnaast zijn de behoeften qua samenstelling voor algeneters en bodemvissen natuurlijk anders.
Tropisch Aquarium

Tropisch Aquarium

Gezondheid van uw vissen
Heb je een aquarium vol met aquariumvissen? Dan is er niets leuker dan op je gemak naar je vissen te kijken terwijl die het aquarium aan het verkennen zijn. Daarvoor heb je wel gezonde vissen nodig en helaas is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Stress, ziekte en gebrek aan bepaalde voedingsstoffen zijn slechts drie van de factoren die ervoor zorgen dat de aquariumvissen lang niet meer zo gezond zijn als jij wilt.
Om uw vissen gezond te houden is regelmatige watercontrole noodzakelijk. Een goed aquarium is chemisch in balans. De concentraties van de verschillende stoffen die in het water voorkomen, hebben allemaal invloed op elkaar. Het is voor de gezondheid van de vissen erg belangrijk om dit evenwicht goed te bewaren. Natuurlijk kijkt u dagelijks naar de gezondheid van de vissen. Let op ontspannen vinnen, een schone gave huid, of de vissen goed eten en op hoe ze zwemmen. Ook de watertemperatuur moet u elke dag even controleren. Ziet u voedselresten, verwijder die dan met een hevel of schepnetje. Let ook op of de pomp nog goed werkt en het filter voldoende water doorlaat.
Tropisch Aquarium ook in Rhenen

Tropisch Aquarium

Welk aquarium past in mijn situatie
Voor beginners wordt een zoetwateraquarium in de klassieke rechthoekige vorm aangeraden. Door de grootte van het aquarium geleidelijk aan uit te breiden, wordt de waterkwaliteit stabieler en zijn belangrijke parameters zoals de pH-waarde en de zuurstof- en stikstofwaarden minder onderhevig aan schommelingen. Een capaciteit van ongeveer 100 liter, goed voor een lengte van 80 cm, is de correcte maat voor een beginnersaquarium.
Hoe groter het aquarium, hoe gemakkelijker het is om de waterkwaliteit constant te houden. Maar een groot aquarium is ook duurder, zowel in aanschaf als in energieverbruik.
Vormen en maten : Rechthoekig aquarium
Traditionele vorm. De breedte zorgt ervoor dat de vissen een stukje kunnen zwemmen. Het is bij deze aquariums belangrijk om op de hoogte en diepte te letten. Neem 40cm diep en minimaal 40cm hoog wanneer de het aquarium 80cm breed of meer is. Dit geeft een veel mooier effect bij de inrichting en de vissen vinden dit ook veel prettiger.
Panorama aquarium
Luxe vorm. De bolling in het voorruit zorgt voor een lux effect. Dit aquarium lijkt dieper dan hij daadwerkelijk is. Dit komt omdat het bolle voorruit als een vergrootglas werkt. Erg mooi voor de planten en vissen!
Nano aquarium
Mini vorm. Deze aquariums zijn helemaal hot. Het is een mini aquarium voor kleine tropische vissen maar vooral voor garnalen. Ze nemen extreem weinig plek in, zijn stijlvol en perfect als je weinig ruimte hebt maar toch een kleurrijk aquarium wil met leuke kleine vissen of garnalen.

Tropisch Aquarium

De inrichting van uw aquarium…
Welke uitrusting?
U wilt dat de dieren en planten achter het glas kunnen overleven, hebben zij behoefte aan een filter, een verwarmingselement en verlichting die proportioneel overeenstemt met de afmetingen van het aquarium. Zowel deze uitrusting als andere accessoires, zoals decoratieve achterwanden, wortels, stenen, schoonmaakgereedschap, enz, vindt u in het assortiment van Dierenspeciaalzaak Het Molentje.
Nog een paar belangrijke tips:

Gebruik altijd een achterwand: in een doorkijkaquarium zonder tussenschot voelen vissen zich niet veilig. Er zijn verschillende soorten achterwanden te koop. Sommige bevestigt u in het aquarium, andere plakt u tegen de achterwand aan.
Op de bodem van het aquarium kunt u grind of zand gebruiken. Kies een product dat bedoeld is voor aquaria, gebruik geen steentjes met scherpe randjes! Kies liefst geen wit of lichtgekleurd grind of zand, veel vissen vinden dit niet prettig.
Stem de bodem af op de vissoort: zo zijn er vissen die graag in de bodem wroeten en zelfs vissen die zich soms ingraven in de bodem. Voor die laatste groep van vissen heeft u een zandbodem nodig.
Als basislaag kunt u een laag voedingsbodem aanbrengen die speciaal bedoeld is om planten in te laten wortelen en die meststoffen bevat. Door deze laag af te dekken met grind of zand wordt de voedingslaag vastgehouden.
Houd er wel rekening mee dat een teveel aan meststoffen voor een overmaat aan algengroei kan zorgen en invloed heeft op de waterkwaliteit.

Ter decoratie en als schuilplaats voor de vissen zijn stenen, hout of planten geschikt. Bij alles wat u in het aquarium zet is het belangrijk dat er geen mineralen of giftige stoffen uit vrij kunnen komen en dat het vrij is van ziektekiemen. U kunt het decoratiemateriaal dan ook het goed bij ons kopen.
Aquarium tropisch

Aquarium tropisch

Aquarium techniek
Filter : Gebruik een aangepaste filter op uw aquarium. Hou er rekening mee dat de filter een opstartperiode moet doormaken voor er vissen in het aquarium komen. De filter heeft namelijk tijd nodig om biologisch actief te worden. Als uw vissen in een aquarium zonder actieve biologische filter zet, dan is er een grote kans op piekwaarden voor ammonium en nitriet. Volg tijdens de opstart van het aquarium dagelijks de ammonium-, nitriet- en nitraatwaarden op en geef de bacteriecultuur in het filter de kans om te groeien.
Beluchting : Een luchtpomp voorziet via een slangetje extra beluchting in het aquarium. Zorg dat de luchtpomp hoger staat dan het waterniveau, zo voorkomt u dat er per ongeluk water in de pomp loopt.
De luchtbelletjes geven zuurstof af aan het water. Hoe kleiner de luchtbelletjes, hoe beter de zuurstofafgifte. De luchtbelletjes brengen extra beweging in het wateroppervlak. Op warme dagen kan de watertemperatuur in het aquarium hoog oplopen. In dat geval kan het wel nodig zijn om extra te beluchten in een koudwateraquarium.
Watertemperatuur : De meeste tropische vissen doen het prima bij temperaturen van 22-26°C. Voor deze vissen moet je een verwarmingselement voorzien. Moderne aquariumverwarmingen hebben een ingebouwde thermostaat, waardoor je aquariumwater automatisch op de juiste temperatuur blijft.
Zorg altijd voor een aparte thermometer in het aquarium, zodat u eventuele problemen met de watertemperatuur tijdig kan opmerken.
Belichting : De meeste vissen houden niet van fel licht. Om de vissen goed te zien, wordt meestal verlichting boven het aquarium gebruikt. Door deze lampen gaan de planten ook beter groeien.
Het kiezen van de belichting is een afweging tussen wat goed is voor de vissen en planten en wat u mooi vindt. Een zogenoemde daglichtlamp is het beste voor de planten en vissen.
Met een tijdklok kan u regelen dat de lampen ongeveer 10 à 12 uur per dag branden. U kan ook aanpassingen doen om de seizoenen na te bootsen.
Vermijd dat het zonlicht rechtstreeks op de bak schijnt. Door zonlicht komt er een regenboog aan kleuren in het aquarium, en dat kan voor algengroei zorgen. Ook kan zonlicht de temperatuur van het water verhogen.
Aqua alg ook bestrijdingsmiddelen in Rhenen

Aqua alg

Algen: So what to do with it.
De meest voorkomende algen zijn de Draadalg, Baardalg, Witte Waas Alg, Groene Puntalg, Groen water Zweefalg. Denk ook eens aan garnalen, algeneters en zelfs slakken. Die helpen je het aquarium te onderhouden. Algen zijn een ramp in je aquarium, dus alle natuurlijke middelen zijn welkom.
Groen- Puntalg : Op het moment dat je een aquarium hebt opgestart is de kans groot om groene puntalg te krijgen. Hoe komt dit: Gebrek aan CO2 en Fosfaat -Zonlicht in het aquarium - overmatige aquarium belichting.
Als je daar vanaf wilt moet je twee dingen doen. De juiste plantenvoeding halen, en een anti algenmiddel toevoegen die goed werkt.
Meestal krijg je groene- of puntalg in een aquarium dat niet stabiel genoeg is.
Draadalg: zijn lichtgroene draden die zeer hard groeien waardoor de vaste planten verstikken en zullen afsterven. Het vreemde is dat deze algen groeien met een goede waterkwaliteit.
Mogelijke Oorzaken: Te weinig CO2 - te weinig stroming - Teveel licht en te weinig voedingsstoffen voor de planten.
Met een tekort aan CO2 groeien de planten niet goed en krijgen algen "de" kans. Zorg voor een goede stroming in het aquarium, en een maximale verlichting van 8 uur per dag.
Er zijn diverse algenpreparaten die goed werken tegen draadalg.
Zorg voor een goede plantenvoeding, zodat de planten goed kunnen groeien.
Laat het water testen op ammoniapieken, water te verversen en eventueel bacteriën toe te voegen.
Baardalg: Te herkennen aan de zwarte pluisjes die zich als een baard rond de randen van een plantenblad vormen.
Oorzaken: Te weinig dan wel een onstabiel CO2 gehalte, een slechte waterkwaliteit, of een slechte watercirculatie.
Baardalg tegen te gaan: Voeg evt. vloeibare CO2 toe - Zorg voor voldoende aquariumplanten - maximaal 10 uur aquariumverlichting - wekelijks een waterwissel - reinig je filter maandelijks, knijp de filterwattten uit dan blijven de goede bacteriën bewaard. Voer niet teveel!
Voor een leek zijn algen vaak moeilijk te herkennen, laat staan hoe te behandelen en te voorkomen. Het internet staat bol van informatie hierover. Dus ga Googlen.