De start
In Nederland gooien ruim 2 miljoen mensen per jaar wel eens een hengeltje uit. Waarvan 80%  recreatieve vissers en 20% sportvissers zijn. Ruim 30.000 vrouwen zijn in het bezit van een VISPAS. Het moet dus wel een interessante hobby zijn. In de omgeving van de Gelderse Vallei kan er volop gevist worden in plassen en rivieren zoals de Linge, de Neder Rijn en de Waal. Hertog Hengelsport in Veenendaal, Tilburg en Nijmegen Hebben een zeer ruim hengelsport assortiment voor de beginnende en meer gevorderde visser. Wilt u gaan vissen en heeft u advies nodig? Vraag er naar naar in onze winkels, we helpen u graag!
5 COMPLETE TUIGEN VOOR DE VASTE HENGEL NU €10,00
De start met hengelsport
Vissen is erg gezellig en doet u het alleen of met een andere vismaat.  Een hengeltje uitgooien geeft rust en verzet de zinnen. Wanneer u zit te vissen en men vangt een mooie vis dan komen er altijd wel wat nieuwsgierige mensen kijken en een praatje maken. Vaak gaat het dan over de nóg veel grotere vis die ze ooit eens hebben gevangen en dan praten we over het “”visserslatijn”. Wanneer u gaat vissen, en u bent lekker heerlijk buiten in de natuur dan kunt u zich goed ontspannen. In Nederland hebben we wel regeltjes voor het vissen. Voor vragen hierover kunt u altijd terecht in een van onze winkels. Sportvissers zetten hun vangst altijd weer netjes terug en als u gaat vissen heeft u een visvergunning nodig, de VISpas. Er zijn verschillende soorten vispassen, we verkopen ze in al onze winkels. 
Tenslotte: u bent gast in de natuur en aan de waterkant, als u naar huis gaat zorg dan dat u de visplek netjes achterlaat.

Hertog Hengelsport ook in Rhenen

Voor een compleet assortiment

Altijd blij met wat

Altijd blij met wat

Uitrusting kiezen…
Wie gaat vissen, dient goed uitgerust en compleet op pad te gaan. U moet bedenken wat u allemaal mee wil nemen als u gaat vissen. Hoelang bent u van plan plan om weg te blijven. Hoe is het weer. Allemaal zaken waar je als beginnend hengelsport-liefhebber rekening mee dient te houden.

Dit zijn de basisbenodigdheden voor iedere visser:
– Een vishengel – Een schepnet – Lokvoer – Visaas – Een handdoek – Draad
– Lood – Dobber - Haakjes en hakensteker.
Vergeet je emmer en je stoeltje niet.
Hieronder bespreken we de belangrijkste onderdelen van de hengelsport, namelijk de vishaak, de hengel, de dobber, het lokvoer en het aas.
jong geleerd alles in Rhenen

Jong geleerd

Vishengel
Een onmisbaar onderdeel natuurlijk: de vishengel. De vishengel is in principe een veredelde stok die in enorm veel diverse kleuren en maten verkrijgbaar is bij al onze winkels. Aan het uiteinde van de hengel is de draag bevestigd, waar de vis mee wordt gevangen. Het grootste onderscheid dat gemaakt kan worden is tussen de vaste hengel en de werphengel. De werphengel wordt vaak gebruikt wanneer er op grote wateren gevist wordt. Deze hengels hebben een uitgebreidere werpmolen die hierbij helpt. Een vaste hengel wordt gebruikt voor het vissen langs kleine slootjes en vijvers.
Dobber: Wat naast de hengel erg belangrijk is, is de dobber. Ze hebben allemaal dezelfde functie: aangeven wanneer de visser beet heeft. Normaliter drijft de dobber boven water, maar wanneer de dobber naar beneden wordt getrokken, weet de visser dat hij beet heeft. De grootte van de dobber heeft te maken met de grootte van de vissen. Wanneer u voor de kleine vissen gaat, kan u het best een kleine dobber kiezen. De kleine vissen krijgen namelijk de dobber niet naar beneden wanneer deze te groot is. Vist u op karpers of andere grote vissen, dan is een grotere dobber een goede keuze.
Vishaak: Met de vishaak kun je uiteindelijk de vis binnenhalen. Het aas wordt aan de vishaak bevestigd en zodra vissen dit zien, happen ze snel toe. Kleinere vissen weten het aas vaak niet meteen te pakken. We adviseren daarom geduldig te wachten tot de dobber onder gaat, dan weet u zeker dat de vis de haak goed te pakken heeft. Welke maat u voor het vissen het best kunt gebruiken, hangt van de vissoort af.
Met de vaste stok, ook in Rhenen

Met de vaste stok

Vaste hengels
Wie heeft er niet ooit met een vaste hengel gevist. Waarschijnlijk was het je eerste kennismaking met het vissen. Maar ook hier heeft de tijd niet stil gestaan. Bamboo hengels zijn er niet meer, tegenwoordig zijn de hengels van composiet of carbon.
Met de vaste hengel hebben al heel wat mensen leren vissen of vissen er nog steeds recreatief of volwaardige wedstrijden mee. Kortom, de vaste hengel wordt gebruikt door jong en oud op allerlei verschillende wateren en heeft al heel wat vis boven water gekregen.
Het verschil tussen de vaste hengels is telescoop, insteek of oversteek.
Deze vishengel heeft een lengte van 3 tot soms wel 14 meter lang en wordt gevist zonder molen. Het tuigje met dobbertje maak je vast aan de hengel door middel van een kikkertje of elastiek montage. Met de vaste hengel kun je vissen op kleinere witvis, maar met de juiste techniek en materialen kun je ook grote brasem en karpers vangen!
Begin je net met hengelsport? Kies dan voor een vaste hengel met een lengte van ongeveer 4 of 5 meter en ontdek de (ont)spanning langs de waterkant.
In de rivier

In de rivier

Werphengels
In principe zijn alle hengels waar geleide ogen op zitten werphengels. Verder is een werphengel te herkennen omdat er altijd een vismolen of reel op zit met daarop een vislijn.
Verschillende soorten werphengels
Welke werphengel voor jou het meest geschikt is hangt voornamelijk af van de vissoort waarop je wilt gaan vissen. Als je op roofvis gaat vissen heb je een spinhengel nodig, en met een reel gebruikt je een jerkbaithengel. Als je een beginnend visser bent raden we je een spinhengel aan. Ook als je niet goed weet waarop je wilt gaan vissen kun je het beste een spinhengel met een werpgewicht van 30-60 gram nemen je hebt dan een redelijk allround werphengel.
Voor het vissen op witvis kun je kiezen voor een feederhengel of matchhengel. Bij een feederhengel wordt er op de bodem gevist met een voerkorf terwijl er met een matchhengel met een dobber wordt gevist. Tenslotte zijn er nog karperhengels voor het vissen op karper.
Het grote molen assortiment ook verkrijgbaar in Rhenen

Het grote molen assortiment

Soorten vismolens
Naast de hengel is ook de molen van groot belang tijdens het vissen. Met name bij de grotere vissen kan er een enorme druk op de molen komen te staan. Wanneer dit gebeurt, moet de molen wel van goede kwaliteit zijn om er tegen bestand te zijn. Het is van belang om na te gaan welke vismolen u nodig heeft. Niet iedere vismolen past op iedere hengel. Het verschilt qua maat en qua type molen.
Spinmolens: De spinmolens worden veelal gebruikt voor roofvissen. De spinmolens zijn precieze en fijne molens waar eenvoudig mee te werpen is. Doordat roofvissen vaak de gehele dag in beslag neemt, is er bij de spinmolens rekening gehouden met het gewicht. Deze zijn zo licht mogelijk gehouden om het de visser makkelijker te maken.
Baitrunners: Wanneer u gaat karpervissen of doodaasvissen op bijvoorbeeld snoek, zijn er speciale vrijloopmolens. Deze molens worden ook wel baitrunners genoemd. Deze molens hebben een dubbele slip, waarmee de echte slip pas in werking treedt zodra de lijn binnen wordt gehaald. De vissen kunnen hiermee eerst vrij lijn afnemen, waarna de echte slip pas in werking treedt.
Feedermolen: De feedermolen wordt gebruikt bij vissen op grotere afstand. Hiermee kan de lijn sneller binnengehaald worden. Daarnaast lijkt de molen voor de feedervissen veel op de gewone spinmolen. Er zijn geen speciale slipsystemen in verwerkt, zoals bij het karpervissen.
De vangst met Hertog materiaal

De vangst

Kunstaas
Kunstaas heb je in duizenden maten, kleuren, vormen en in hard en zacht materiaal. Bekende soorten kunstaas zijn bijvoorbeeld pluggen, spinners, en softbaits.
Wat maten betreft is de regel: ‘vis met de ontwikkeling in de natuur mee’! Als je begin juni weer op roofvis mag vissen dan is in de natuur veel klein aas voor handen. De roofvis vertrouwt dit en zal agressief toeslaan. Naast natuurlijke kleuren kunnen felle kleuren het ook erg goed doen.
Duikdiepte
Bij aanschaf van kunstaas is de duikdiepte ook van belang. Snoekbaarsvissers geven vaak de voorkeur aan kunstaas dat vlak boven de bodem gevist kan worden. Snoeken vang je met kunstaas dat op een derde van de diepte wordt gevist. Als er veel waterplanten zijn is een hooglopend of drijvend kunstaas de oplossing. Een drijvende Jerkbait is daar een voorbeeld van. Dit is vaak een plug die met rukken over de oppervlakte wordt gevist.
Tip:
Zorg ervoor dat je altijd wat verschillende kleuren en afmetingen kunstaas bij je hebt als je gaat vissen. De kleur die het gisteren goed deed in het zonnetje kan het bijvoorbeeld door een bewolkte dag minder goed doen.
Ook voor vrouwen

Ook voor vrouwen

Dobbers
Dit hulpmiddel wordt ook wel drijver genoemd. En zoals de naam al zegt drijft een dobber op het water. Het doel van een dobber is dat u kunt zien of men beet heeft en waar uw haak zich bevindt. Daarnaast kunt u aan de dobber zien of u beet heeft. Zodra de dobber een stukje onder water blijft dan moet u de vis binnen halen.
Gevlochten en nylon vislijn
Vislijn zorgt voor het contact tussen de vis en de hengel en molen. Daarmee is het een belangrijke factor die veel aandacht verdient. Er zijn verschillende soorten vislijn. Zo is er het bekende nylon lijn, dit is over het algemeen de meest gebruikte lijn. Het is gemakkelijk te knopen, betaalbaar, moeilijk zichtbaar onder water en in verschillende kleuren verkrijgbaar. Daarmee kun je de lijn goed matchen met het water waardoor deze minder opvalt.
Gevlochten lijnen hebben geen rek, hierdoor is er beter contact met de vis of het kunstaas. Daarnaast is gevlochten vislijn met dezelfde kracht veel dunner dan nylon.
Tip:
Bespaar niet op je vislijn en vervang het als het nodig is. Het is zonde om je vis te verspelen omdat de lijn niet goed is!
Wat wil je nog meer

Wat wil je nog meer

Visaas en lokvoer
Zonder aas is het moeilijk om een vis aan de haak te krijgen. Daarom wordt er bij het vissen erg veel aandacht besteed aan het juiste haakaas. Bij het karpervissen kunnen dit bijvoorbeeld boilies, pellets, particles of Pop-ups zijn. Hierbij worden kleine en soms grote hoeveelheden voer bijgevoerd. De voerplek wordt daardoor extra aantrekkelijk voor de vis.
Wormen, maden, brood of casters
In de witvisserij worden vaak wormen, maden, brood of casters gebruikt, maar ook hier wordt steeds vaker gevist met kleine boilies en particles als aas. Dit haakaas kun je bijvoorbeeld aanbieden boven een bedje kant & klaar lokvoer of een samengesteld lokvoer van losse ingrediënten. Het aas en voer kun je extra aantrekkelijk maken met dips en flavours of lokstof en additieven.
Witvis – haakaas en lokvoer
Zowel witvisvoer als witvisaas zijn er in veel verschillende soorten, kleuren, geuren en smaken. Door het grote aanbod kan het soms moeilijk zijn om een goede keuze te maken. Om vis te kunnen vangen, moet je de vis naar je stek lokken en moet je ze daar weten te houden. Hiervoor gebruik je lokvoer. Dit is een mix van diverse ingrediënten wat je aanmaakt met water waardoor het bind, zwaarder wordt, je er ballen van kan maken en er mee kan voeren. Je kan hier prima een een kant en klaar lokvoer voor gebruiken.
Roofvisaas: Voor het vangen van de verschillende soorten roofvis wordt er meestal gebruik gemaakt van kunstaas. Dit aas ziet er vaak uit als een (gewond) visje. De populairste kunstaassoorten zijn spinners, softbaits en pluggen. (zie hierboven)

Bezoek ook eens de website van sportvisserij Nederland. Hierin staat veel informatie voor iedereen die wil gaan beginnen met vissen.
https://www.sportvisserijnederland.nl/