Knaagdieren houden, In Nederland wordt een groot aantal soorten knaagdieren gehouden. Vaak hebben knaagdieren een aantrekkingskracht op veel mensen vanwege het knuffelbare uiterlijk. Juist daardoor zijn ze bij kinderen waanzinnig populair. Doordat een groot aantal knaagdieren goed tam kan worden, is het mogelijk om een hechte band te creëren met het knaagdiertje.
ALLE HOPE FARMS KNAAGDIERVOEDER VOORDELIG GEPRIJSD

Wanneer u een knaagdier aan wilt schaffen, moet men ook stil staan bij het volgende. Wat voor knaagdier, voor wie, wie gaat alles onderhouden, wie gaat het betalen, wie past er op bij vakantie etc. Vaak worden ze aangeschaft vanwege hun hoge schattigheidsfactor of voor de kinderen. De meeste knaagdieren ervaren het echter niet als prettig om opgepakt te worden. Dit komt doordat knaagdieren prooidieren zijn. Wanneer ze opgepakt worden, denken ze dat ze aangevallen worden. Ze kunnen dan gaan bijten. Dus bedenk goed waarom u kiest voor een knaagdier en maak dan de definitieve keuze.
Natuurlijk zullen de dieren u ook tijd gaan kosten. Voor de verzorging, om hen te observeren zodat u weet of alles in orde is, om speelgoed voor hen te maken, hen te aaien en aandacht te geven of gewoon te genieten van hun onderlinge gedrag. Maar als u bewust voor uw huisdieren heeft gekozen, zult u dit een plezierige tijdsbesteding vinden. 
Voer voor knaagdieren
Zoekt u de juiste voeding voor uw knaagdier? We hebben een geruime keuze uit voeding voor uw cavia, hamster, gerbils, chinchilla of ratten. Wat de meest geschikte voeding voor uw huisdier is, hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd of diersoort.
Voeding
Zo bevat de voeding vaak een extra ondersteuning voor uw knaagdier. Voeding ter ondersteuning van tandslijtage is hier een voorbeeld van.
Selectief eetgedrag
Wat wij vaak zien bij knaagdieren, is dat alleen de smakelijke stukjes uit de voermix opgegeten worden. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Vandaar dat wij homogene voeding aanbieden. Deze voeding bestaat uit één soort brok en voorkomt selectief eetgedrag. Deze voeding bevat alle essentiële vitaminen en vezels die uw knaagdier binnen dient te krijgen. U hoeft zich dus geen zorgen te maken om de kans dat uw knaagdier niet genoeg goede stoffen binnenkrijgt.
Snacks
Naast voeding hebben wij ook snacks voor knaagdieren in het assortiment. De snack kan dienen als een lekkere traktatie of als een gezonde snack tussendoor. Snacks vormen een aanvulling op een goed uitgebalanceerd dieet.
Goud hamster ook in Rhenen

Goud hamster

Verzorging & Apotheek
Ieder huisdier, hoe groot of hoe klein dan ook, heeft dagelijkse zorg nodig. Uw knaagdier dient gevoerd te worden, voorzien te worden van schoon drinkwater en het verblijf dient uiteraard schoon te zijn voor uw huisdier. Hoeveel zorg uw knaagdier nodig heeft, hangt af van het type. Een hamster is namelijk al zindelijk en bevuilt maar een klein deel van het hok. Een cavia doet daarentegen overal in het verblijf zijn behoefte, waardoor het meer tijd kost om het hok te verschonen.
Medicijnen en supplementen voor knaagdieren. Deze medicijnen kunnen zorgen voor de oplossing voor uiteenlopende klachten. De voedingssupplementen zijn aan te raden om te gebruiken na een operatie of wanneer uw dier ouder wordt.
Enkele voorbeelden van mogelijke klachten zijn: Pijnklachten - Braken - Problemen bij spijsvertering en darmflora - Problemen met de vruchtbaarheid
Ontworming en anti-parasiet
Knaagdieren kunnen last krijgen van parasieten zoals bijvoorbeeld vlooien, luizen en mijten. Ook is wormbestrijding soms noodzakelijk. Wij beschikken over meerdere anti-parasiet druppels/sprays en ontwormingsmiddelen.
Rat in Rhenen ook het voer

Rat

Bodembedekkers voor knaagdieren
Kwalitatief goede bodembedekking is van groot belang voor uw knaagdier. Omdat dit een belangrijk aspect is wat betreft de zorg voor uw knaagdier, hebben wij een ruim assortiment bodembedekkers samengesteld.
Tegenwoordig zijn er waanzinnig veel bodembedekkers verkrijgbaar. Wanneer u last heeft van een allergische reactie op stof, zijn er stofvrije bodembedekkers.
Gevoelige luchtwegen is met name bij ratten vaak aan de orde. Wanneer knaagdieren gevoelige luchtwegen hebben, is een stofvrije bodembedekking essentieel. Bij hamsters en gerbils ligt het anders. Zij houden bijvoorbeeld erg van graven, waarbij er dus een dik pak bodembedekking aangeraden wordt.
TIP: het regelmatig wisselen van bodembedekking kan een hele leuke en nieuwe ervaring voor uw knaagdier zijn. Probeer dus eens af te wisselen!
Cavia ook bij ons

Cavia

Huisvesting van knaagdieren
Het verblijf van uw knaagdier hoort voorzien te zijn van alle basisbehoeften. De basisbehoeften zijn met name slapen, eten en drinken. Daarnaast vinden knaagdieren het belangrijk om zich te kunnen verstoppen en om op onderzoek uit te kunnen gaan middels klimmen of graven.
Schuilplaatsen
Knaagdieren houden er enorm van om zich terug te trekken, omdat het van oorsprong prooidieren zijn. Ze houden niet van onoverdekte ruimtes. Zo is bijvoorbeeld aan te raden om de eet- en drinkbak niet centraal in het verblijf te zetten, maar verscholen in een hoekje. Hier is uw knaagdier namelijk meer op zijn gemak. Het verblijf dient genoeg schuilplaatsjes te hebben, zodat uw diertje zich voldoende terug kan trekken. Hamsters hebben bijvoorbeeld graag een plekje waar ze hun voedsel kunnen opslaan, dit kan een huisje met verschillende ruimtes zijn zodat uw hamster genoeg keuze heeft. Een huisje zonder bodem? Nog beter, zo kunnen ze namelijk lekker graven.
Zandbad
Hamsters graven zichzelf het liefst helemaal in. Het is daarom belangrijk om uw hamster genoeg bodemdekking te bieden (het liefst minimaal 15cm). Muizen en chinchilla’s zijn juist van het klimmen, daarom dienen zij een verblijf te krijgen met meerdere etages. Cavia’s hebben weer andere behoeftes. Zij hebben graag een groter oppervlakte ter beschikking en vinden het prettig om zo nu en dan door het huis te lopen.
Daarnaast vinden met name hamsters en chinchilla’s het fijn om te kunnen baden in het zand. Zorg daarom voor een klein ‘zandbad’ voor uw knaagdier in het verblijf. Zo kan uw knaagdier zijn vacht schoon houden. Sommige hamsters willen het zandbad echter nog wel eens als toilet gebruiken. Het is dus van belang om het zandbad regelmatig te verschonen.
Hamsterkooi Ferplast Combi 1 Fun

Ferplast Combi 1 Fun

Kosten aanschaf knaagdier
De aanschaf van een huisdier brengt altijd kosten met zich mee, wat zijn zoals de kosten bij aanschaf van een knaagdier? Als u van plan bent om een knaagdier te gaan kopen is het handig om eerst na te gaan welk knaagdier u wilt gaan kopen. Er zijn namelijk een aantal knaagdieren zoals: een hamster, tamme muis, tamme rat, cavia, chinchilla of fret. Een knaagdier kan wel 15 jaar worden, maar dit is bij elk knaagdier anders. De aanschaf van een knaagdier kost vaak niet zo veel. Maar er moet welke elke maand eten komen en ook de dierenarts kost geld. Maar wat komt er eigenlijk nog meer bij kijken?
Kosten aanschaf knaagdier: Wat moet u aanschaffen?
Als u een knaagdier gaat aanschaffen (maakt niets uit wat voor knaagdier) moet u weten welke spullen u nodig heeft en waar u uw knaagdier neer gaat zetten.
Als eerste is een knaagdieren kooi aan te raden. Deze zijn er in verschillende grote verkrijgbaar. Als u een cavia aanschaft kun u eerst na gaan of u uw cavia binnen of buiten houdt. Als u uw cavia buiten houdt dan zijn daar andere hokken voor.
Naast een hok moet er in het hok ook een aantal dingen komen. Houtvezel en hooi is nodig voor in het hok of je knaagdier nu buiten of binnen zit. Ook een voerbakje en waterflessen is nodig voor in het hok. Voor sommige knaagdieren zoals voor een rat is het leuk om speelgoed in het hok te hebben. Bijvoorbeeld een buis waar de rat door kan rennen ect.
Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er elke dag voer in het bakje van je knaagdier moet komen.
Kosten aanschaf knaagdier:
Cavia gemiddeld: €60,- (cavia-hok-drinkflesje-voerbakje-speeltje)
Hamster gemiddeld: €50,- (hamster-hok-drinkflesje-voerbakje-speeltje)
Konijn gemiddeld: €200,- (konijn-binnen&buitenhok-drinkfles-voerbak-speeltje)
Rat gemiddeld: €55,- (rat-hok-drinkflesje-voerbakje-speeltje)
Muis gemiddeld : €40,- (muis-hokje-drinkflesje-voerbakje)
Kosten onderhoud knaagdier per maand:
Cavia gemiddeld: €15,- (houtvezel-hooi-voer-extraatjes)
Hamster gemiddeld: 12,50 (houtvezel-voer-extraatjes)
Konijn gemiddeld: 17,50 (hooi- houtvezel-stro-voer-extraatjes)
Rat gemiddeld: €15,- (houvezel/beukenhoutsnippers-voer-extraatjes)
Muis gemiddeld: 10,- (houtvezel-voer-extraatjes)
* De aanschafkosten liggen erg aan wat je koopt, of je een groot of klein hok koopt ect.
* Verder is het belangrijk om rekening te houden met inentingen. Ook kan uw dier onverwachts ziek worden en moet u naar de dierenarts. Dit zijn extra kosten.
Konijnenhok Laroy ook te koop in Rhenen

Konijnenhok Laroy