Je hebt vogels in alle soorten en maten. Elke vogel vraagt zijn specifieke temperatuur, huisvesting en voeding. Als u een bepaalde soort vogel wilt gaan houden is het altijd raadzaam om u meer te verdiepen in de soort om zo de ideale omgeving te creëren voor de vogel(s) van u keuze. 
PAPEGAAIENVOER MET PINDA’S 5KG €7,25

Het verzorgen van vogels is niet zo moeilijk. Met gezond verstand en liefde voor vogels komt men al een heel eind.
Toch hebben vogels een aantal essentiële wensen die bij andere dieren een minder belangrijke rol spelen. De meeste vogels kunnen namelijk geen dag zonder eten. Wanneer ze niet worden gevoed, kunnen ze al overlijden.
Toch moet u zichzelf het volgende afvragen voordat u overgaat tot de aanschaf van een vogel:
Kunt u voldoende tijd vrijmaken voor de verzorging van uw vogel die wel 10 tot 20 jaar kan worden?
Heeft u kennis over het houden van vogels.
Wilt u een gezellig en zingend huisgenootje.
Kiest u voor het verblijf van uw vogel voor een kooi of een volière.
Vogels zijn er in waanzinnig veel kleuren en maten. Iedere vogel heeft zijn eigen kleur, geluid en postuur. Iedere vogel eist zijn eigen verzorgingsmethode. Laat u goed informeren en maak de beslissing voor de juiste vogel. 
Parkieten ook in Rhenen

Parkieten

De beste voeding voor uw vogels
De juiste voeding is essentieel voor de gezondheid van uw vogels. Wanneer uw vogel goede voeding krijgt, ziet u dat terug in veel activiteit, een mooi verenpak en vaak een rui zonder problemen.
Wat zit er in vogelvoeding: Een uitgebalanceerde voeding voor een sterk lichaam bevat eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen en water.
Eiwitten, mineralen en water zijn bouwstoffen die voor de opbouw en het herstel van het vogellichaam zorgen.
Eiwitten, koolhydraten en vetten zijn brandstoffen die energie leveren en het vogellichaam op temperatuur houden.
Vitaminen en mineralen zijn beschermende stoffen die lichaamsprocessen, zoals de spijsvertering, ondersteunen.
Stel het vogelmenu zo samen dat alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid en verhouding vertegenwoordigd zijn.
Dit zit in een goed samengesteld vogelmenu: een goede zaadmengeling
Aangevuld met: een samengesteld eivoer met toegevoegde dierlijke eiwitten – voor alle essentiële aminozuren en vitaminen kiemzaad voor essentiële vetzuren stukjes fruit en groenten grit voor mineralen sepia voor calcium en het slijpen van de snavel. maagkiezel voor een goede werking van de spijsvertering levend voer met essentiële dierlijke aminozuren
Vers en schoon drinkwater moet er daarnaast natuurlijk altijd zijn voor uw vogel.
Tijdens de kweek hebben vogels extra dierlijke eiwitten nodig. Voorzie dan specifieke insectenpaté of gedroogde meelwormen. Uiteraard is ook levend voer mogelijk, zoals meelwormen, buffalowormen, bladluizen en fruitvliegjes. Ingevroren insecten geven is ook mogelijk, zoals pinkies. Dat zijn de larven van de groene vleesvlieg. Ontdooi insecten voordat u ze voert.
Papegaaien al het voer in Rhenen

Papegaaien

Voedingssupplementen voor siervogels
Zit uw vogel in de rui of broedperiode? Dan is gebruik van voedingssupplementen geen gek idee. Zaadmengeling of eivoer bevat namelijk niet altijd alles wat uw vogel nodig heeft.
Supplementen: nodig naast gewone voeding?
Met enkel een zaadmengeling en eivoer vult uw vogel zijn buik graag. Het probleem is alleen dat in dit menu niet genoeg voedingselementen zitten. Grit en sepia zijn twee voedingssupplementen die wij aanraden. Hier haalt uw vogel namelijk mineralen en calcium uit. Wanneer u een gezonde vogel heeft, is er niet meer nodig dan deze voedingsstoffen.
Grit zorgt voor voldoende inname van mineralen voor de vogel. Het bestaat uit roodsteen, zeeschelpen en houtskool. Het calciumgehalte ligt rond de vijfentwintig procent, wat zorgt voor de opbouw en onderhoud van het skelet.
Vitamine- en mineralenpreparaten : Bij een uitgebalanceerde voeding heeft uw vogel niet per definitie extra vitaminen en mineralen nodig. U weet echter nooit zeker of uw vogels de voeding goed eten. Vitaminepreparaat kan hier de oplossing voor bieden. Dit kan door de voeding gemengd worden. Vaak zitten er in eivoer al voldoende vitaminen, maar u kunt het altijd nakijken op de verpakking.
De mineralen kunt u in een apart bakje aanbieden. De inhoud ervan kunt u vervolgens na een week vervangen. Vogels pikken alleen de mineralen eruit, het maakt dus niet uit of de bak leeg is of niet.
Sepia: Alleen zaad zorgt voor voldoende calcium voor uw vogel. Aanvulling met sepia of grind is daarom wenselijk. Sepia is de gedroogde skeletschelp van een inktvis. Let wel op: sepia alleen is niet voldoende voor uw vogel. Daarnaast zijn er pikstenen bij ons verkrijgbaar, waar vogels graag in pikken en tegelijkertijd hun snavel aan slijpen. Dit doen ze ook aan sepia. Wanneer u de sepia bevestigd aan de tralies, kan uw vogel met plezier aan de zachte kant knabbelen
Kanaries ook al het voer

Kanaries

De huisvesting van uw vogel(s)
Op basis van de beschikbare ruimte en uw financiële middelen kiest u het aantal vogels en hun huisvesting. U heeft de keuze uit een kooi of een grote kamervolière binnenshuis of een volière buiten, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon. Denk bij aanschaf of aanbouw van een vogelverblijf na over het materiaal en de vorm. Vaak verdient een iets grotere investering zich terug in gemak en duurzaamheid.
Vogelkooien
Kooien zijn er in alle soorten en maten. Over het algemeen geldt: hoe groter, hoe beter. Koop best een rechthoekige kooi, die minstens 100 bij 40 centimeter groot is voor één of twee vogels. Een ronde kooi geeft een vogel minder ruimte en is minder goed voor zijn oriëntatie.
Er zijn kooien met verticale en horizontale tralies. De tussenruimte mag niet zo groot zijn dat vogels hun kop ertussen kunnen steken. De voordelen van horizontale tralies zijn dat u de vogels beter ziet en dat hun staartveren minder slijten. Sommige vogels vinden het fijn om horizontale tralies als klimtuig te gebruiken, zoals parkieten.
Kooien met uitschuifbare bodem zijn handig en snel schoon te maken zonder dat u de vogels uit de kooi hoeft te halen. Ze kunnen ongestoord blijven zitten op hun zitstok.
Zeebravinken in Rhenen tropisch voer

Zeebravinken

Vogelspeeltjes en andere accessoires
Speeltjes houden uw vogel fit en tevreden
Iedere vogel houdt wel van een leuk spelletje als uitdaging. Het voorkomt dat hij zich eenzaam voelt. Daarbij heeft uw vogel behoefte aan beweging en afleiding. Zoek daarom verschillende speeltjes voor hem uit.
Kant-en-klare vogelspeeltjes : In de winkel is er een ruim aanbod aan speeltjes van metaal, plastic, hout en touw. Uit metaal heb je bijvoorbeeld hangers met een spiegeltje en een belletje. Verder zijn er ladders, schommels, touwbruggen, klimtouwen en andere klimspeeltjes van touw en hout. Kijk ook eens in het hondenassortiment in de winkel: grote, stevige hondenflossen zijn ideaal voor vogels, vooral voor parkietachtigen met knaagdrang. Ga altijd na of onderdelen van een speeltje mogelijk gevaar opleveren. Bevestig het speelgoed stevig, zodat het niet op de grond valt en besmeurd raakt met uitwerpselen.
Vogelkooi accessoires : Denk bijvoorbeeld aan vogelschommels, ladders of zitstokken.
Door al deze kooi accessoires kunt u een waar paradijs voor uw vogel maken. Een vogelbad mag niet ontbreken als basis van uw vogelkooi. De ladders, schommels en zitstokken zorgen daarnaast voor een optimale huisvesting voor uw vogel. Alle accessoires samen zorgen voor optimaal speelplezier voor uw vogel.
Goldamadine ook te koop bij ons

Goldamadine

De gezondheid van uw vogels, en hoe herken je een zieke vogel?
Afwijkend gedrag van uw vogel kan al levensbedreigend voor het diertje zijn. We raden u aan te alle tijden geen zieke vogel aan te schaffen. Schaf uw vogels aan via vertrouwde adressen.
Kleine gedragsveranderingen: Zieke vogels weten hun kwalen erg goed te verstoppen. Vandaar dat de kans groot is dat u uw zieke vogel niet snel herkent tussen zijn soortgenoten. Ze verstoppen hun zwakke punten omdat ze in de natuur erg kwetsbaar zijn voor vijanden. Check uw vogel goed tijdens de dagelijkse verzorging. Kleine veranderingen als lichte vermagering of minder eetlust kunnen al een teken zijn.
Ziekteverschijnselen bij vogels: herkent u één of meerdere onderstaande ziekteverschijnselen bij uw vogel? Breng dan voor de zekerheid een bezoekje aan de dierenarts.
Minder actief: uw vogel beweegt beduidend minder, zit sip op de bodem en heeft geen zin in om te spelen.
Minder eetlust: uw vogel eet steeds minder en/of wordt steeds kieskeuriger. De normale voeding eet hij al niet meer, iets nieuws wilt hij nog wel proberen.
Vermagering: dit is de voelen bij het borstbeen. Een te magere vogel heeft een borsteen dat uitsteekt. Bij een dikkere vogel valt dit borstbeen echter weg tussen de spieren.
Bol zitten: dit is een typisch ziektesymptoom bij vogels. Uw vogel kan zijn veren opzetten en kop erin steken. Door de vermagering kan uw vogel lastig zijn lichaamstemperatuur op niveau houden. Door het bol zitten probeert uw vogel warmteverlies te beperken.
Afwijkende ontlasting: Wanneer uw vogel aan de diarree is, zijn de uitwerpselen dunner en anders van kleur. Het voorkomen van bloed is een typisch ziektesymptoom.