HELP DE VOGELS DE WINTER DOOR

NU VOGELPINDAKAAS 5 HALEN 4 BETALEN

MAAK UW TUIN OF BALKON GEREED VOOR DE WINTER
De winter is voor vogels het zwaarste jaargetijde. Ze komen moeilijk aan voedsel terwijl ze juist extra veel nodig hebben om hun lichaam op temperatuur te houden. Als u de vogels helpt door ze in de winter te voeren, krijgt u daar een schitterend schouwspel voor terug. U kunt hun daarbij helpen door te voeren met gebruik van één of meerdere voedersystemen op de voedertafel of op de grond. Zo helpt u de vogels en ze genieten tegelijk! Voor een goede start alvast wat handige tips.

WIST U DAT………
U tuinvogels het hele jaar door kunt voeren. Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat dit verantwoord en zelfs beter is. Klimaatveranderingen hebben ervoor gezorgd dat het aanbod van, en de vraag naar voedsel steeds verder uit elkaar komen te liggen. Door bij te voeren vergroot u de vitaliteit van de vogels. Hierdoor overleven meer vogels de winter, broeden er meer vogels in het voorjaar en zullen in het voorjaar meer jonge vogels het nest verlaten. Het voer moet hiervoor uiteraard wel de juiste kwaliteit hebben. Bovendien houden vogels van variatie en vullen ze het voer dat ze van mensen krijgen aan met voer dat ze vinden in de natuur.
Met een voederplaats in de tuin of op het balkon, geniet men binnen de kortste keren van het gekwetter en gefladder van allerlei soorten. Voer aanbieden is erg nuttig: u draagt bij aan het op peil en gezond houden van de vogelpopulatie.

raamfeeder benteloduvo voersilo combivoederhuis MemphisVoederhuis Fallon
Dubbele raamfeeder Bentelo €9,95Duvo zaadfeeder combi voor zaden en pinda's €18,95Voederhuis Memphis makelijk bereikbaar
voor alle vogels €14,95
Zaad voederhuis Fallon €13.50

De ideale plek om vogels te voeren
Vogels houden van een rustige plek om te eten. Dicht bij beschutting, niet al te dicht bij mensen. De ideale voederplek biedt goed uitzicht op de omgeving, maar tegelijkertijd een plant of struik waar ze snel in kunnen vluchten bij onraad. Zo voelen vogels zich op hun gemak en kunnen ze ongestoord eten. Groenlingen en goudvinken daarentegen geven juist de voorkeur aan een open voederplek.

Heeft u zelf een kat of komen er veel katten in uw tuin, dan is de ideale locatie voor uw voedersilo een plek waar geen laaggroeiende planten of struiken staan onder de silo. Dit verkleind de kans op een ‘ hinderlaag’ en zo kunnen grondvogels het voer dat uit de voedersilo is gevallen rustig opeten van de grond.

Selecteer het vogelvoer.
Iedere vogel heeft zo zijn eigen voedselvoorkeur. Hoe meer soorten voer u in de tuin heeft, hoe groter de diversiteit aan vogels en dus het kijkplezier voor u. Voor de vogels zelf is vooral het caloriegehalte belangrijk. Zij kiezen het voer dat voor hen de grootste energiebron is. Vogels die hun voer op de grond zoeken zoals merels, lijsters en roodborsten, hebben een zachte snavel die aangepast is aan het eten van fruit, wormen en zaden zonder schil.

Tip : Tuinvogels zijn gek op levend voer.
Vooral meelwormen, regenwormen en rupsen zijn een ware delicatesse. Pimpelmezen besteden ’s winters maar liefst 85% van hun tijd aan het zoeken naar voedsel om te overleven.

De insectenpopulatie is de afgelopen 20 jaar helaas sterk gedaald. Juist daarom is het nu extra belangrijk om levend voer aan te bieden aan de vogels.

grondvoerSilo-mixvoedertafel
Hertog grondvoer speciaal


Deze mix is speciaal samengesteld voor vogels die van zacht voer en fruit houden. Dit voer bevat als extra gehakte pinda’s, hele/ gehakte en gepelde zonnebloemkernen, rozijnen/sultana’s, geplette mais en fijne maiskorrels, meelwormen en havermout. Vooral de merels en de lijsters zullen hier van snoepen maar vele andere vogels zullen zich hier ook goed aan doen. 2.5 kg €4,69 - 5 kg €8.50
Hertog Silo-Mix Speciaal.

Deze olierijke zadenmix is perfect om voedersilo’s mee te vullen en speciaal samengesteld voor de kleinere vogels. Dit voer bevat als extra gehakte pinda’s, havermout, fijne graanmix, conditiezaad, lijnzaad, geplette mais en diverse andere populaire zaden. Vooral de kleinere vogels als mezen en vinken zullen hier van snoepen maar vele andere vogels zullen zich hier ook tegoed aan doen. 2.5 kg €4,69 - 5 kg €8,50
Hertog voedertafel speciaal
(hi-energie mix)

Vanwege de hoge voedingswaarde en het hoge oliegehalte is dit voer uitermate geschikt om te voeren in het eerste en laatste kwartaal van het jaar. De hi-energie mix is samengesteld uit een standaard strooivoer met daarin extra toegevoegd gehakte pinda’s, geplette mais, witte en zwart gestreepte zonnebloempitten fijn- en grof gemalen mais, en havermout.
2.5 kg €4,69 - 5 kg €8,50

Selecteer het voedersysteem.
Heeft u het voer gekozen, dan kunt u heel eenvoudig het juiste voedersysteem kiezen. U hoeft zich alleen maar af te vragen:  welke vogels heb ik al in de tuin en welke zou ik graag in de tuin willen hebben? Voor onder andere mezen en groenlingen is een voedersilo of voederhuis het meest geschikt. Voor grondvogels als mussen, roodborsten en merels neemt u een voedertafel.

Een voedertafel is voor mens en dier een fijne plek in de tuin. Vogels kunnen er gemakkelijk landen en rustig eten. Voor u is het een plek om de vogels in alle rust te bekijken. In elke tuin is wel een geschikt plekje te vinden voor een voedertafel. Er komen veel soorten af op een voedertafel. Vooral vogels die hun voedsel het liefst laag bij de grond zoeken zijn er fan van zoals de roodborst, heggemus, winterkoning, vink, groenling, mees, keep en merel. Een voedertafel moet aan de volgende eisen voldoen:
– opgehoogde randen tegen het wegwaaien van voedsel
– snel afvoer van water
– gemakkelijk schoon te maken
– geen dak, zodat vogels hun omgeving goed in de gaten kunnen houden

Tip : Zet de voedertafel in de buurt van een boom of struik. De vogels kunnen dan bij onraad meteen dekking zoeken!

Wand voederhuis dubbelwandvoederhuis heatrowvogelvoederfleshangende voedertafel
Dit dubbele vogel voeder systeem is handgemaakt van duurzaam tuinhout.
Geschikt voor de meest gangbare vogelpindakaas potten.
Het onderste voerbakje is geschikt voor alle soorten vogelvoer.
Verkrijgbaar in matgroen geschilderd of in naturel. €7,99
Wandvoederhuis Heatrow €29,95Dit vogel voeder systeem met fles is HANDGEMAAKT van duurzaam tuinhout.
Het voerbakje is geschikt voor alle soorten vogelvoer en geschikt voor de kleinere vogelsoorten.
Uitsluitend verkrijgbaar in naturel. €9.95
Wilt u een leuk kadootje geven dan is dit een TIP.
Deze hangende vogel voedertafel is HANDGEMAAKT van duurzaam tuinhout.
De meer kleinere vogelsoorten zullen hier gebruik van maken. Uitsluitend verkrijgbaar in naturel. €14.95

Hangende voedertafel
Uitermate geschikt voor tuinen met beperkte ruimte en om het voer buiten bereik van huisdieren te houden. De bodem is van roestvrij staal gaas, waardoor het water snel wegloopt en het voer vers blijft. De voedertafel heeft een verhoogde rand, zodat het voer niet weggeblazen wordt als het waait. Vogels hebben daarnaast zicht naar alle kanten en voelen zich daardoor veiliger tijdens het eten.

Selecteer de badder- en/of drinkplek.
Schoon en fris drinkwater is erg belangrijk voor de vogels in de tuin. Vooral voor vogels die alleen droge zaden eten, want zij krijgen via hun voedsel erg weinig vocht binnen. Water speelt daarnaast een cruciale rol bij het onderhoud van de veren. Ze wassen hiermee namelijk het vuil uit hun verendos. Schone veren zorgen voor veel betere isolatie tegen koude dagen. Een waterbron is snel gecreëerd: een vijver, speciaal vogelbad of zelfs een omgekeerde deksel kunnen dienst doen als bad. De vogels zullen u dankbaar zijn.

Onderhoud van een vogelbad
Het belangrijkst is, dat het vogelbad schoon is. Zeker als het veel gebruikt wordt door verschillende vogels, moet u het water regelmatig verversen. Heeft u voor het reinigen schoonmaakmiddel gebruikt, spoel het vogelbad dan meerdere malen uit met schoon water. In de winter kunt u het vogelbad gewoon laten staan. Met name als het lang vriest, is het voor vogels moeilijk om aan voldoende drink- en badwater te komen.
 

Mezenbollenhouder-beschermdpindakaaspothouder voor kleine vogels en beschermdpindahouder metaal kleine vogels beschermdmetalen voederautomaat kleine vogels beschermd
Metalen mezenbolhouder groen voor kleine vogels is een voersilo waar mezenbollen in kunnen voor buitenvogels. De voersilo heeft een beschermende draadbol om zich heen en biedt daarmee een veilige voerplek aan voor de kleine buitenvogels. Grote vogels kunnen er niet bij door de kleine mazen. De metalen pindahouder is gemakkelijk schoon te maken en het ergonomische design zorgt voor een natuurlijk houding tijdens het eten. Door deze voersilo geniet je van etende vogels in uw tuin of balkon die niet weggejaagd zullen worden door grote vogels. Afmeting: 24×17 cm. €15,99Metalen pindakaaspot houder groen 25×19 cm is een speciaal ontworpen pindakaaspothouder voor kleine vogels. Door de beschermkooi kunnen ze rustig genieten van de heerlijke pindakaas voor vogels zonder dat ze worden weggejaagd. Het wordt aangeraden om speciale vogelpindakaas te gebruiken in je voeder. Deze bevat minder zout en is daarom gezonder. De pindakaaspothouder is gemakkelijk op te hangen in uw tuin. Hierdoor kunt u genieten van de vogels op de plek waar u het wilt! €14,99Metalen pindahouder groen voor kleine vogels is een voersilo waar vogelpinda’s in kunnen voor buitenvogels. De voersilo heeft een beschermende draadbol om zich heen en biedt daarmee een veilige voerplek aan voor de kleine buitenvogels. Grote vogels kunnen er niet bij door de kleine mazen. De metalen pindahouder is gemakkelijk schoon te maken en het ergonomische design zorgt voor een natuurlijk houding tijdens het eten. Door deze voersilo geniet je van etende vogels in uw tuin of balkon die niet weggejaagd zullen worden door grote vogels. Afmeting: 24×17 cm. €17,50Metalen voederautomaat groen voor kleine vogels is een voersilo waar vetvoer of strooivoer in kan voor buitenvogels. De voersilo heeft een beschermende draadbol om zich heen en biedt daarmee een veilige voerplek aan voor de kleine buitenvogels. Grote vogels kunnen er niet bij door de kleine mazen. De metalen pindahouder is gemakkelijk schoon te maken en het ergonomische design zorgt voor een natuurlijk houding tijdens het eten. Door deze voersilo geniet je van etende vogels in uw tuin of balkon die niet weggejaagd zullen worden door grote vogels. Afmeting: 24×17 cm. €17,50

Waar zet u het vogelbad neer?
Net als bij mensen is water voor vogels bijna nog belangrijker dan voedsel. Sommige vogels, en met name insecteneters, halen veel van het water dat ze nodig hebben uit hun voedsel en hoeven soms maar één of twee keer per dag te drinken.

Vogels zijn erg kwetsbaar voor roofdieren wanneer ze lekker aan het spetteren zijn in het water. Daarom kunt u vogelbaden het beste minimaal twee meter van de omringende beplanting plaatsen, om het risico op een hinderlaag zo klein mogelijk te houden. Verhoogde baden of baden op een voetstuk zijn weliswaar veiliger, maar zet ook deze twee meter van de omringende beplanting om de vogels zich veilig te laten voelen. Een hangend vogelbad, bevestigd aan een stevige tak met veel begroeiing is de beste optie.

Een waterplek met schuine zijden en een ruw oppervlak is ideaal voor vogels. Ze hebben zo voldoende grip en kunnen goed om zich heen kijken. Dat laatste is erg belangrijk, want vogels zijn het meest kwetsbaar tijdens het baden en drinken.

Breek het ijs.
Controleer in de winter regelmatig of het vogelbad niet is dichtgevroren. Voeg géén antivriesmiddelen toe aan het water. Deze zijn namelijk giftig voor vogels en kunnen de waterdichtheid van de verenvacht aantasten.

Hygiëne en veiligheid.
Voeren op één geconcentreerde plek bijvoorbeeld vergroot het risico op (het overdragen van) ziektes. Maar wanneer u zich houdt aan een aantal eenvoudige regels wat betreft hygiëne en veiligheid, kunt u er voor zorgen dat zowel uw tuinbezoekers als u gezond en veilig blijven.

Waarom moet ik mijn voedersysteem schoonmaken?
Net als andere wilde dieren, zijn vogels vatbaar voor verschillende ziektes. Salmonella en E.coli vormen een voortdurende bedreiging en worden gemakkelijk overgedragen, niet alleen van vogel naar vogel maar ook wel eens van vogel naar mens. Hygiëne is daarom van essentieel belang! Voedersystemen en voederplekken moeten regelmatig schoongemaakt worden. Gebruik daarvoor schoonmaakmiddelen die op een natuurlijke manier afval afbreken.

Hoeveel voer moet ik aanbieden?
Bied niet zoveel voer aan dat het bederft of dat het ongedierte aantrekt, maar zorg voor een geregelde (en gematigde) toevoer van voer. Voedersilo’s en grondvoederaars zijn hier de perfecte manier voor, aangezien het voer niet allemaal in één keer wordt aangeboden maar in kleine ‘porties’. Voert u direct vanaf de grond of voedertafel leg dan niet meer voer neer dan er gegeten kan worden binnen 24 uur. Dit laatste geldt al helemaal met vochtig weer.

zonnepit gestreept 500 gr. €1,99zonnepit gestreept 1.5 kg €4,25zonnepit gestreept 4 kg €9,99
zonnepit wit 500 gr 2,85zonnepit wit 1,5 kg €5,75
zonnepit wit 2.5 kg €8,99
zonnepit gepeld 1 kg €3,99zonnepit gepeld 2,5 kg €8,50 zonnepit gepeld 5 kg €15,99
pinda's gepeld 1 kg €4,25pinda's gepeld 2,5 kg €7,50pinda's gepeld 5 kg 12,99
doppinda's 500 gr €3,99doppinda's 1 kg €6,25doppinda's 2,5 kg €11,75
strooivoer 1 kg €1,99strooivoer 2,5 kg €3,75strooivoer 5 kg €5,99
strooivoer 20 kg €18,99
4 seizoen mixketting

4 seizoen mixketting €3,99

mixketting 2 mezenbol & 2 pindanetje

mixketting 2 mezenbol & 2 pindanetje €2,50

mixketting 4 mezenbol & 4 pindanetje

mixketting 4 mezenbol & 4 pindanetje €4,99

mezenbol p.s. €0.27mezenbol 10 st €2,50mezenbol emmer 34 st €6,99
diverse soorten vetblokken €2,50 p.s. pindanetjes 200gr
€0,80
halve cocosnoot
€2,75

winterlandschap