NU VOGELPINDAKAAS 5 HALEN 4 BETALEN

Wist u dat er in België en Nederland wel meer dan 211 typen vogels rond vliegen?

Hobby First WildLife

Hobby First introduceert WildLife een kwalitatieve voederlijn voor alle verschillende soorten vogels in jouw tuin en/of terras. De wilde vogeltjes in jouw buurt zullen er dol op zijn!

Ontdek ons uitgebreid assortiment en kom te weten welke vogels je in jouw tuin kan verwachten.

Zo is het dat de aard van de voeding en de wijze van het voederen verschillende soorten vogels aantrekt.

HF FeederHF Cold at NightHF TableHF Young Live
Feeder blend
Pimpelmees & Koolmees
Niets leukers om te zien dan een meute mezen die zich circusakrobaat wanen op en rond een hangend voederstation. Deze fijne blend van granen en zaden is het perfecte voer voor alle mezen en vinkachtigen. Hang de feeder beschut van regen en wind.

Geschikt voor het voederen tijdens alle seizoenen. Geschikt voor het voederen op:

Feeder
Cold at Night
Kuifmees & Groenlingen
Deze mengeling is speciaal samengesteld voor de koudere dagen wanneer de vogels extra energie het meest nodig hebben. Rijk aan vette zaden, pitten en aardnoten. En voedzame tarwe- en havervlokken. Best aanbieden op een voedertafel voor de mussen en vinken, en in een hangende silo voor de mezen.

Geschikt voor het voederen tijdens herfst en winter. Geschikt voor het voederen op:

Tafel
Feeder
Table blend
Roodborst & huismus
Een fijnere mengeling van granen, noten en pitten voor de kleinere vogels die van de grond weggejaagd worden door de grotere vogels en die een stabiele ondergrond verkiezen. Kies een voedertafel met dak - zo blijft het voeder droog en worden houtduiven verhinderd te landen. Huis- en ringmussen, roodborstjes, alle soorten vinken, mezen en sijsen bezoeken graag een rijkelijk gevulde voedertafel.

Geschikt voor het voederen tijdens alle seizoenen. Geschikt voor het voederen op:

Tafel
Young Life
Jonge mees & Jonge mus
Vanaf het voorjaar is er volop activiteit. Deze met extra proteine en calcium verrijkte voeding biedt alle garanties voor een goede kweek van het ouderpaar en een prima ontwikkeling van de jongen. Met fijne zaden zodat alles perfect hapklaar is. Biedt dit voeder aan via voederschaal, -tafel of in een hangend voederhuisje.

Geschikt voor het voederen tijdens lente en zomer. Geschikt voor het voederen op:

Grond
Tafel
Feeder
HF Diner FeastHF Finches & FriendsHF GrondvoerHF Clean Garden
Wildlife diner feast
Deze rijkelijk gevarieerde mengeling zal diverse soorten van klein tot groot weten te bekoren het hele jaar door. Mezen zijn ware acrobaten en verkiezen een hangend voederstation. Als roodborstjes en winterkoninkjes niet enkel dienen tevreden te zijn met wat van de voedertafel valt, kun je ook best op de grond een voederschaal plaatsen.

Met 25 diverse ingrediënten inclusief bessen, pinda’s, groenten- en kruidenzaden en zelfs couscous.

Geschikt voor het voederen tijdens alle seizoenen. Geschikt voor het voederen op:

Grond
Tafel
Feeder
Wildlife Finches & Friends
Boekvink & Putter
Deze rijkelijk gevarieerde mengeling vol fijne zaden van groenten, grassen en kruiden vormen een ware lekkernij voor alle vinkachtigen in uw tuin. Vinken, sijsen, mussen, groenlingen,... zoeken hun voeding op de grond, maar komen ook naar een voedertafel.

Geschikt voor het voederen tijdens alle seizoenen. Geschikt voor het voederen op:

Grond
Tafel
Ground blend
Merel & zanglijster
Een groffere blend van granen en zaden, speciaal op maat van deze vogels die altijd op de grond hun voeder zoeken. Lijsters, koperwieken, merels, spreeuwen, hout- en tortelduiven zijn de meest opgemerkte gasten die de restjes opeten van wat er uit een feeder of van de voedertafel valt. Biedt altijd het voeder aan in een schaal om vervuiling te voorkomen.

Geschikt voor het voederen tijdens alle seizoenen. Geschikt voor het voederen op:

Grond
Wildlife Clean Garden
Heggenmus & Sijzen
Met enkel voorgepelde en gebroken zaden en granen en houdt u uw tuin en terras proper. Ook is er geen kans dat op de grond gevallen zaadjes gaan ontkiemen en zo ongewenste planten zullen groeien. Geschikt voor diverse vogels zoals mussen, vinken en mezen : perfect dus te serveren op voedertafel, in voedersilo of in een schaal op de grond. Deze mix werd zo ontworpen dat er geen restanten overblijven. De vogels kunnen er dus geen zooitje van maken! Deze mix is biologisch afbreekbaar en laat ook geen plekken na op jou terrastegels.

Geschikt voor het voederen tijdens alle seizoenen. Geschikt voor het voederen op:

Grond
Tafel
Feeder

HELP DE VOGELS DE WINTER DOOR & MAAK UW TUIN OF BALKON GEREED VOOR DE WINTER

De winter is voor vogels het zwaarste jaargetijde. Ze komen moeilijk aan voedsel terwijl ze juist extra veel nodig hebben om hun lichaam op temperatuur te houden. Als u de vogels helpt door ze in de winter te voeren, krijgt u daar een schitterend schouwspel voor terug. U kunt hun daarbij helpen door te voeren met gebruik van één of meerdere voedersystemen op de voedertafel of op de grond. Zo helpt u de vogels en ze genieten tegelijk! Voor een goede start alvast wat handige tips.

De Hertog speciale vogelmixen zijn een kwaliteitsvoer en is met zorg samengesteld. Het voer is van hoge kwaliteit, zonder afvalbestanddelen en wekelijks vers verpakt. Alleen in de winter verkrijgbaar in Rhenen

grondvoerSilo-mixvoedertafel
Hertog grondvoer speciaal


Deze mix is speciaal samengesteld voor vogels die van zacht voer en fruit houden. Dit voer bevat als extra gehakte pinda’s, hele/ gehakte en gepelde zonnebloemkernen, rozijnen/sultana’s, geplette mais en fijne maiskorrels, meelwormen en havermout. Vooral de merels en de lijsters zullen hier van snoepen maar vele andere vogels zullen zich hier ook goed aan doen.
Hertog Silo-Mix Speciaal.

Deze olierijke zadenmix is perfect om voedersilo’s mee te vullen en speciaal samengesteld voor de kleinere vogels. Dit voer bevat als extra gehakte pinda’s, havermout, fijne graanmix, conditiezaad, lijnzaad, geplette mais en diverse andere populaire zaden. Vooral de kleinere vogels als mezen en vinken zullen hier van snoepen maar vele andere vogels zullen zich hier ook tegoed aan doen.
Hertog voedertafel speciaal
(hi-energie mix)

Vanwege de hoge voedingswaarde en het hoge oliegehalte is dit voer uitermate geschikt om te voeren in het eerste en laatste kwartaal van het jaar. De hi-energie mix is samengesteld uit een standaard strooivoer met daarin extra toegevoegd gehakte pinda’s, geplette mais, witte en zwart gestreepte zonnebloempitten fijn- en grof gemalen mais, en havermout.

KOSTEN HERTOG SPECIALE VOGELVOEDERS 2.5 KG VOOR €4,69 – 5 KG €8,49
GROTERE VERPAKKINGEN OP BESTELLING

WIST U DAT………
U tuinvogels het hele jaar door kunt voeren. Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat dit verantwoord en zelfs beter is. Klimaatveranderingen hebben ervoor gezorgd dat het aanbod van, en de vraag naar voedsel steeds verder uit elkaar komen te liggen. Door bij te voeren vergroot u de vitaliteit van de vogels. Hierdoor overleven meer vogels de winter, broeden er meer vogels in het voorjaar en zullen in het voorjaar meer jonge vogels het nest verlaten. Het voer moet hiervoor uiteraard wel de juiste kwaliteit hebben. Bovendien houden vogels van variatie en vullen ze het voer dat ze van mensen krijgen aan met voer dat ze vinden in de natuur.
Met een voederplaats in de tuin of op het balkon, geniet men binnen de kortste keren van het gekwetter en gefladder van allerlei soorten. Voer aanbieden is erg nuttig: u draagt bij aan het op peil en gezond houden van de vogelpopulatie.

BESTE NATUUR- EN VOGELLIEFHEBBER
Als natuurliefhebber streeft u naar een omgeving waarin dieren het naar hun zin hebben; een tuin waarin niet alleen vogels vrij af en aan kunnen vliegen om voedsel te zoeken, een nest te bouwen om hun jongen groot te brengen, maar ook een tuin waar andere tuindieren frequent een bezoek aan willen brengen. Alle bedrijvigheid van deze gezellige tuinbewoners is en blijft een fascinerend schouwspel! Daarom hierbij aangeboden informatie en tips die uw omgeving nog diervriendelijker maakt. Door voer, drinkplaatsen, nestgelegenheden en diervriendelijke planten in uw tuin aan te bieden, wordt uw tuin voor vogels en andere tuindieren een erg aantrekkelijke omgeving om in te vertoeven. U draagt zo bij aan de bescherming van deze dieren! Niet alleen wanneer u een tuin heeft kunt u de dieren helpen, maar ook een balkon is een ideale ontmoetingsplek voor mens en dier. Vogels geven kleur aan elke dag en jaargetijde. In het najaar gaan de koolmezen, winterkoningen en roodborsten druk in de weer met het vinden van een geschikte nestplaats. De nestkast in het voorjaar wordt nu gebruikt als schuilplaats in de winter.
In het najaar kunnen tuinvogels prima extra energie gebruiken om vervolgens vol energie in het voorjaar hun jongen groot te brengen. U kunt hun daarbij helpen door te voeren met gebruik van één of meerdere voedersystemen op de voedertafel of op de grond. Zo helpt u de vogels en ze genieten tegelijk!

De ideale plek om vogels te voeren
Vogels houden van een rustige plek om te eten. Dicht bij beschutting, niet al te dicht bij mensen. De ideale voederplek biedt goed uitzicht op de omgeving, maar tegelijkertijd een plant of struik waar ze snel in kunnen vluchten bij onraad. Zo voelen vogels zich op hun gemak en kunnen ze ongestoord eten. Groenlingen en goudvinken daarentegen geven juist de voorkeur aan een open voederplek.
Heeft u zelf een kat of komen er veel katten in uw tuin, dan is de ideale locatie voor uw voedersilo een plek waar geen laaggroeiende planten of struiken staan onder de silo. Dit verkleind de kans op een ‘ hinderlaag’ en zo kunnen grondvogels het voer dat uit de voedersilo is gevallen rustig opeten van de grond.
Waarom negeren de tuinvogels mijn nieuwe voedersilo!
Hier kunnen een aantal redenen voor zijn, maar de meest logische reden is dat de voedersilo nieuw is. Het duurt meestal even voordat de vogels in de gaten hebben dat er voer wordt aangeboden en deze voederplaats ook accepteren. Daar kunnen wel twee tot drie weken overheen gaan. Een andere reden kan zijn dat de voedersilo op de verkeerde plaats hangt. Probeert u de voedersilo eens op een andere plek uit.

raamfeeder bentelopindakaaspothoudervoederhuis MemphisVoederhuis Fallon
Dubbele raamfeeder Bentelo €9,95Pindakaaspothouder extra groot dakje €7,95Voederhuis Memphis makelijk bereikbaar
voor alle vogels €14,95
Zaad voederhuis Fallon €13.50

HET ZES-STAPPENPLAN VOOR DE ZORG VOOR TUINVOGELS
Stap 1. Selecteer het vogelvoer.
Iedere vogel heeft zo zijn eigen voedselvoorkeur. Hoe meer soorten voer u in de tuin heeft, hoe groter de diversiteit aan vogels en dus het kijkplezier voor u. Op de “ vogelkijktabel” kunt u zien wat de voedselvoorkeur is van de meest voorkomende tuinvogels. Voor de vogels zelf is vooral het caloriegehalte belangrijk. Zij kiezen het voer dat voor hen de grootste energiebron is. Vogels die hun voer op de grond zoeken zoals merels, lijsters en roodborsten, hebben een zachte snavel die aangepast is aan het eten van fruit, wormen en zaden zonder schil.
Tip : Tuinvogels zijn gek op levend voer. Vooral meelwormen, regenwormen en rupsen zijn een ware delicatesse. In het broedseizoen eten de jongen niets anders. Pimpelmezen besteden ’s winters maar liefst 85% van hun tijd aan het zoeken naar voedsel om te overleven, ze voeden elk jong ongeveer 1250 insecten, dat zijn er zo’n 10.000 per nest!
De insectenpopulatie is de afgelopen 20 jaar helaas sterk gedaald. Juist daarom is het nu extra belangrijk om levend voer aan te bieden aan de vogels.

Stap 2. Selecteer het voedersysteem.
Heeft u in stap 1 het voer gekozen, dan kunt u heel eenvoudig het juiste voedersysteem kiezen. U hoeft zich alleen maar af te vragen: welke vogels heb ik al in de tuin en welke zou ik graag in de tuin willen hebben? Voor onder andere mezen en groenlingen is een voedersilo of voederhuis het meest geschikt. Voor grondvogels als mussen, roodborsten en merels neemt u een voedertafel.
Een voedertafel is voor mens en dier een fijne plek in de tuin. Vogels kunnen er gemakkelijk landen en rustig eten. Voor u is het een plek om de vogels in alle rust te bekijken. In elke tuin is wel een geschikt plekje te vinden voor een voedertafel. Er komen veel soorten af op een voedertafel. Vooral vogels die hun voedsel het liefst laag bij de grond zoeken zijn er fan van zoals de roodborst, heggemus, winterkoning, vink, groenling, mees, keep en merel. Een voedertafel moet aan de volgende eisen voldoen:
– opgehoogde randen tegen het wegwaaien van voedsel
– snel afvoer van water
– gemakkelijk schoon te maken
– geen dak, zodat vogels hun omgeving goed in de gaten kunnen houden
– Tip : Zet de voedertafel in de buurt van een boom of struik. De vogels kunnen dan bij onraad meteen dekking zoeken!
Hangende voedertafel
Uitermate geschikt voor tuinen met beperkte ruimte en om het voer buiten bereik van huisdieren te houden. De bodem is van roestvrij staal gaas, waardoor het water snel wegloopt en het voer vers blijft. De voedertafel heeft een verhoogde rand, zodat het voer niet weggeblazen wordt als het waait. Vogels hebben daarnaast zicht naar alle kanten en voelen zich daardoor veiliger tijdens het eten.
Klein behuisd
Heeft u een kleine tuin of een balkon dan zijn de kleine silo’s en raamsilo’s ideaal! Ze nemen weinig ruimte in en u kunt de vogels van héél dichtbij bewonderen. De raamvoederaars hangt u met behulp van de zuignappen gemakkelijk en stevig aan het raam. Ook voor de andere kleine silo’s is gemakkelijk een plaatsje te vinden doordat ze zo’n handzaam formaat hebben.

Stap 3. Selecteer een nestkast.
Met een nestkast in de tuin heeft u uw veel kijkgenot! Vogels die zich van hun beste kant laten zien om een partner te krijgen, ouders die hysterisch rondvliegen in de tuin op zoek naar insecten voor hun hongerige jongen en, uiteindelijk, de jonge debutanten die hun eerste vlucht maken. Naast het feit dat één of meerdere nestkasten in de tuin een waar feest is, is er ook een andere reden om ze op te hangen. Er is namelijk een duidelijk tekort aan natuurlijke nestplaatsen. Akkers worden steeds armer, gaten en kieren in gebouwen worden gedicht, oude boomholtes zijn zeldzaam en heggen maken plaats voor schuttingen. U helpt de dieren dus echt met het ophangen van één of meerdere nestkastjes.
Waar moet ik op letten bij een nestkast
Nestkasten zijn er in verschillende vormen en maten. Het aanbod is zo divers, omdat vogels erg kieskeurig zijn in het uitzoeken van een goede nestplaats. Mussen, mezen, boomklevers en bonte vliegenvangers bijvoorbeeld willen het liefst een nestkast met een kleine invliegopening. Vogels als roodborsten, winterkoninkjes, merels en lijsters zijn juist weer op zoek naar meer open nestkasten met een lage voorzijde. De afmetingen van het nest bepalen mede de overlevingskansen van het nest. Nestkasten met een zitstokje kunt u beter niet kiezen. Voor de vogels is het stokje zinloos en het maakt het roofdieren alleen maar gemakkelijker bij het nest te komen.
Tips voor het ophangen van een nestkast
• Hang een nestkast niet in de volle zon, wind of regen. Hang de invliegopening daarom het liefst naar het noorden, noordoosten of oosten.
• Hang de nestkast op een rustige plaats.
• Hang een nestkast op minimaal 1,5 meter hoogte, zodat katten er niet bij komen.
• Hang voor huiszwaluwen, huismussen en gierzwaluwen (koloniebroeders) meerdere nesten naast elkaar.
• Hang een nestkast al in het najaar op. Vogels kunnen alvast wennen aan de kast en hem gebruiken als schuil- en overnachtingplaats.
• Zorg voor een vrije aanvliegroute.
• Stop geen materiaal zoals stro of zaagsel in het nestkastje.
• Plaats de nestkast naast beplanting. Het helpt jonge vogels bij hun eerste vlucht en geeft ze fysieke ondersteuning en goede beschutting.
• Zorg ervoor dat nestkasten met een open voorkant goed beschut staan, zodat de vogels beschermd worden tegen roofdieren. Klimplanten die de nestkast deels bedekken zijn hiervoor ideaal!
• Verplaats uw nestkast wanneer deze twee broedseizoenen onbewoond blijft.
Nog enkele waardevolle tips…
– Over het algemeen is de vorm van een nestkast niet zo belangrijk. Wanneer een nestkast voor een
bepaalde vogel te groot is zal hij deze van binnen opvullen met takjes en veren zodat deze wel aan zijn behoeften voldoet.
– Kies eens voor nestkasten met duidelijk grotere invliegopeningen voor bepaalde vogels. Hiermee vergroot u de soortenrijkdom in uw tuin.
– Nestkasten van hetzelfde type moeten minimaal 10 meter van elkaar afhangen.
– Een goede nestkast voldoet aan de volgende voorwaarden: degelijke constructie, stevig en dik hout, weinig kieren, goed schoon te maken, stevige ophanging en juiste invliegopening.
De juiste invliegopening voor de juiste vogel
De grootte van de invliegopening is bepalend voor de bewoner van de nestkast. Hier volgen enkele diameters.
Ø 25-28mm kleine mezen, zoals pimpelmees
Ø 30-32mm koolmees, kuifmees, boomklever, bonte vliegenvanger
Ø 34-35mm huismus

Stap 4. Selecteer de juiste beplanting.
Dit onderwerp wordt in het voorjaar van 2020 uitgebreid behandeld.

Stap 5. Selecteer de badder- en/of drinkplek.
Schoon en fris drinkwater is erg belangrijk voor de vogels in de tuin. Vooral voor vogels die alleen droge zaden eten, want zij krijgen via hun voedsel erg weinig vocht binnen. Water speelt daarnaast een cruciale rol bij het onderhoud van de veren. Ze wassen hiermee namelijk het vuil uit hun verendos. Schone veren zorgen voor veel betere isolatie tegen koude dagen. Een waterbron is snel gecreëerd: een vijver, speciaal vogelbad of zelfs een omgekeerde deksel kunnen dienst doen als bad. De vogels zullen u dankbaar zijn.
Onderhoud van een vogelbad
Het belangrijkst is, dat het vogelbad schoon is. Zeker als het veel gebruikt wordt door verschillende vogels, moet u het water regelmatig verversen. Doe dit vooral ook als het erg warm is! Heeft u voor het reinigen schoonmaakmiddel gebruikt, spoel het vogelbad dan meerdere malen uit met schoon water. De chemische middelen kunnen niet alleen giftig zijn voor vogels, maar ze kunnen ook de veren beschadigen. Ook in de winter kunt u het vogelbad gewoon laten staan. Met name als het lang vriest, is het voor vogels moeilijk om aan voldoende drink- en badwater te komen.
Waar zet u het vogelbad neer?
Net als bij mensen is water voor vogels bijna nog belangrijker dan voedsel. Sommige vogels, en met name insecteneters, halen veel van het water dat ze nodig hebben uit hun voedsel en hoeven soms maar één of twee keer per dag te drinken. Zaadeters daarentegen moeten veel vaker drinken omdat in hun voedsel maar weinig vocht zit en ze dit dus aan moeten vullen.
Vogels zijn erg kwetsbaar voor roofdieren wanneer ze lekker aan het spetteren zijn in het water. Daarom kunt u vogelbaden het beste minimaal twee meter van de omringende beplanting plaatsen, om het risico op een hinderlaag zo klein mogelijk te houden. Verhoogde baden of baden op een voetstuk zijn weliswaar veiliger, maar zet ook deze twee meter van de omringende beplanting om de vogels zich veilig te laten voelen. Een hangend vogelbad, bevestigd aan een stevige tak met veel begroeiing is de beste optie.
Een waterplek met schuine zijden en een ruw oppervlak is ideaal voor vogels. Ze hebben zo voldoende grip en kunnen goed om zich heen kijken. Dat laatste is erg belangrijk, want vogels zijn het meest kwetsbaar tijdens het baden en drinken.
Breek het ijs.
Controleer in de winter regelmatig of het vogelbad niet is dichtgevroren. Voeg géén antivriesmiddelen toe aan het water. Deze zijn namelijk giftig voor vogels en kunnen de waterdichtheid van de verenvacht aantasten.

Stap 6. Hygiëne en veiligheid.
Onze tuinen zijn uiteindelijk geen natuurlijke omgeving. We hebben ze aangelegd en ook al zijn ze vaak erg mooi, voor (wilde) vogels kan een bezoekje risicovol zijn. Voeren op één geconcentreerde plek bijvoorbeeld vergroot het risico op (het overdragen van) ziektes. Daarnaast vliegen, voornamelijk jonge, vogels nog wel eens tegen ramen die ze niet opgemerkt hebben. Hierdoor kunnen zij zich flink bezeren. Maar wanneer u zich houdt aan een aantal eenvoudige regels wat betreft hygiëne en veiligheid, kunt u er voor zorgen dat zowel uw tuinbezoekers als u gezond en veilig blijven.
Waarom moet ik mijn voedersysteem schoonmaken?
Net als andere wilde dieren, zijn vogels vatbaar voor verschillende ziektes. Salmonella en E.coli vormen een voortdurende bedreiging en worden gemakkelijk overgedragen, niet alleen van vogel naar vogel maar ook wel eens van vogel naar mens. Hygiëne is daarom van essentieel belang! Voedersystemen en voederplekken moeten regelmatig schoongemaakt worden. Gebruik daarvoor schoonmaakmiddelen die op een natuurlijke manier afval afbreken.
Hoeveel voer moet ik aanbieden?
Bied niet zoveel voer aan dat het bederft of dat het ongedierte aantrekt, maar zorg voor een geregelde (en gematigde) toevoer van voer. Voedersilo’s en grondvoederaars zijn hier de perfecte manier voor, aangezien het voer niet allemaal in één keer wordt aangeboden maar in kleine ‘porties’. Voert u direct vanaf de grond of voedertafel leg dan niet meer voer neer dan er gegeten kan worden binnen 24 uur. Dit laatste geldt al helemaal met vochtig weer.

Bescherm de vogels in uw tuin.
Vogels zijn extra kwetsbaar wanneer zij eten. Beschermkooien kunnen de vogels extra bescherming bieden wanneer roofdieren een bedreiging vormen. Vogels lopen daarnaast het risico tegen ramen aan te vliegen, omdat zij deze niet altijd opmerken. Help dit voorkomen door raam(vogel)stickers op uw ramen te plakken.

Tips
1.Vogelvoer wordt veelal geplaatst in een schuurtje, bewaar het daarom in een emmertje met een goed af te sluiten deksel zodat muizen er niet bij kunnen en het voer vers en droog blijft..
2. Vogels gebruiken een nestkast niet alleen in de zomer maar ook in de winter om beschutting te zoeken tegen het slechtere weer. En tenslotte een nestkast cadeau geven is ook leuk.
3. Veel vogels kunnen niet hangen aan een pinda silo of mezenbol. Een voedertafel is een goede optie om voer aan te bieden waar alle vogels goed bij kunnen komen.

Waarschuwing
Gebruik voeders van kwaliteit, pinda’s bevatten soms het in de natuur voorkomende vergif ‘aflatoxine’. Dit gif wordt geproduceerd door een schimmel en kan dodelijk zijn voor vogels. Wanneer u de vogels een warm hart toedraagt let u hier terdege op.